Er is een oud Chinees spreekwoord die als volgt gaat: ‘water is de moeder van thee’. Hier zit een kern van waarheid is, aangezien het ingrediënt water 99% van een kop thee inhoudt. De kwaliteit van ons water wat wij gebruiken voor onze thee is van groot belang voor de smaak, gezondheid en voedzaamheid van deze drank. Klachten over thee zijn bijvoorbeeld dat het te bitter is, olieachtig of zelfs kalkachtig smaakt. Dit komt meestal door het water en niet door de thee zelf! Om deze reden kiezen mensen voor een waterfilter voor thuis welke het drinkwater verlost van deze thee verpestende zaken.
Thee jargon
Door wat dieper in de thee wetenschap te duiken kom je erachter waar het precies om draait. Polyfenolen zijn bijvoorbeeld componenten die op subtiele wijze de textuur, samentrekking, body en smaak van onze thee bepalen. Deze worden afgebroken tot catechines, theeflavines en traubiginen. Catechines dragen bij aan de zoetheid en toon van de thee en de anderen aan de kracht van deze dranksoort. Tot slot geven de tannines de thee een bittere smaak.
De temperatuur en tijd bij thee
Om de stroom en balans van alle componenten die thee vormen te beheersen zijn de temperatuur en de tijd van belang. Laat je bijvoorbeeld groene thee te lange tijd op temperatuur trekken, dan vernietigt de tannine de gehele drank. Thee bereiden kan gezien worden als een chemisch proces waarbij water de thee beïnvloedt en niet andersom.
Het trekken van de thee dient niet te lang te duren dan nodig is. De thee langer laten trekken betekent nog niet dat het sterker van smaak wordt, maar vaak wel bitterder. De gemiddelde tijd ligt tussen de 3 tot 5 minuten met zwarte thee en anderhalve minuut voor groene theesoorten.
Indien je water gaat koken voor de thee is de beste temperatuur afhankelijk van welke thee je graag wilt bereiden. Ga voor een hoge temperatuur indien je zwarte thee wilt drinken en een ietswat minder hoge temperatuur indien je voor groene thee gaat. Dit kan variëren tussen de 76 en 105 graden celsius. Indien je de groene thee in bijna kokend water maakt, smaakt het onaangenaam bitter. Zwarte thee met laag heet water smaakt nagenoeg nergens naar. Indien je geen waterkoker met variabele temperatuur hebt, kook het water dan en laat het de volgende periodes afkoelen en rusten met de deksel open;
5 minuten voor witte en geel-groene theesoorten
3 minuten voor oolong
2 minuten voor donkere theesoorten
Het beste water voor jouw thee
Door de volgende tips te volgen haal jij het beste uit jouw theebladeren.
Het water wat je gebruikt voor de thee dient neutraal te zijn in termen van de zuurgraad en het alkalische niveau. Over het algemeen heeft water een neutrale pH van 7, maar dit kan soms variëren waarbij het te alkalisch of zuur voor de thee wordt. Ons kraanwater kan tevens opgeloste gassen bevatten die geuren kunnen hebben of overtollige mineralen kunnen bevatten. Dit verstoort de delicate smaken tijdens de infusie met theebladeren.
Als je normaal geen water uit de kraan drinkt, gebruik het dan ook niet om je thee te zetten. De beste opties voor het maken van thee zijn:
Water uit flessen; wat niet verward moet worden met mineraalwater, dat vanwege de toegevoegde mineralen niet geschikt is. Ga op zoek naar bronwater met een opgelost mineraal zoutgehalte van maximaal 50 tot 100 delen per miljoen.
Gefilterd kraanwater; een waterfilter kan met vervangbare waterfilters werken goed om ongewenste geuren, afvalstoffen en mineralen uit het kraanwater te filteren.
Voorkom het gebruik van de magnetron om water op te warmen. De magnetron kookt namelijk geen water, maar creëert kernpunten en laat koude en extreem hete ruimtes achter. Dit kan leiden tot overmatige verhitting, zuurstofverlies (waardoor de thee smakeloos wordt) en een accentuering van de smaak van waterverontreinigingen en beker materiaal. De traditionele waterkoker of het koken zorgt ervoor dat al het water van begin tot eind gelijkmatig wordt verwarmd.
Om een goede thee te proeven, is het de moeite waard om een keramische kop te gebruiken.
Het bericht De essentie van water ‘de moeder van thee’ verscheen eerst op Theegek.nl.