De laatste jaren is er een zorgwekkende trend ontstaan in Nederland. Er is een enorme groei aan burn-out klachten. Tussen 2018 en 2021 steeg het aantal burn-outs in Nederland zelfs met 66% blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Hoe kunnen we deze zorgwekkende trend tegengaan?
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out sluipt er geleidelijk in. In eerste instantie merk je niet direct iets. Langzaam merk je dat je steeds vermoeider bent aan het eind van een werkdag. Deze vermoeidheid groeit uiteindelijk uit tot een compleet gevoel van uitputting. Je voelt je tot op het bot vermoeid en leeg. Je hebt het gevoel jezelf kwijt te zijn en bent je levenslust kwijt. Het liefst kruip je in bed en kom je er niet meer uit. Veel, overdag slapen is een duidelijk signaal van een burn-out. Het lichaam is “op” en wil graag bijkomen. Door veel te slapen, werk je het snelst aan nieuwe energie.
Herstel van burn-out
Als je gediagnosticeerd bent met een burn-out dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen. De eerste stap in herstel, is het erkennen van je burn-out en het accepteren ervan. Door snel in de “oplossing” te schieten, geef je jezelf niet de ruimte om te erkennen dat je een burn-out hebt. Als je accepteert dat je lichaam aan de rem getrokken heeft en dat je ziek bent, bied je ruimte om open te staan voor je herstel.
Op zoek naar de bron
Een burn-out moet aangepakt worden bij de bron. Er is iets in je leven wat veel stress veroorzaakt en ervoor zorgt dat je over je eigen grenzen heen gaat. Door de bron van stress uit je leven te verwijderen, kun je vervolgens aan je herstel werken. Stressbronnen zijn vaak werkgerelateerd, maar het kan ook juist in de persoonlijke sferen zitten.
Soms kom je niet tot de kern van je probleem en weet je niet wat voor de enorme stress in je leven zorgt. Dan kan psychedelica een belangrijke rol spelen. Psychedelica, zoals psilocybine en LSD zijn geestverruimende middelen die vaak tot waardevolle inzichten leiden. Ze leggen de problemen bloot die normaal gesproken diep verborgen zitten in jezelf. Zo kun je erachter komen dat je geen grenzen stelt, andere altijd op de eerste plek zet en daardoor continue over je grenzen heengaat. Deze shift in perceptie kun je vervolgens gebruiken om aan de slag te gaan met je herstel samen met een psycholoog.
Combinatie behandeling
Hoewel onderzoek nu nog in de kinderschoenen staat, is het zeker mogelijk dat in de komende tien jaar psilocybine en LSD actief meegenomen worden in de diagnostische fase van een burn-out. Hopelijk nemen onderzoekers ook de chemische variant 5-MeO-DMT mee in hun vervolgonderzoek. 5-MeO-DMT verlaagt de angstgevoelens en vergroot de opmerkzaamheid van gebruikers. De combinatie van deze twee kan mogelijk een positieve bijdrage leveren bij burn-out behandeling.
Het bericht Burn-out komt steeds vaker voor verscheen eerst op Beleef.nl.