De zoektocht naar de ideale noise cancelling headphone kan knap lastig zijn. Vaak betaal je een flink bedrag voor dit soort headphones en daarom is het van belang om uit te zoeken wat jij belangrijk vindt aan een koptelefoon. Er zijn veel verschillende soorten noise cancelling koptelefoons en daarom zijn er een aantal specificaties waar je op moet letten bij de aanschaf van een noise cancelling headphone. Benieuwd waar je hierbij rekening mee moet houden? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Welk soort noise cancelling headphone model wil je kopen?
Er zijn verschillende soorten koptelefoonmodellen die je kunt kopen. Dit heeft invloed op de geluidskwaliteit, de prijs, de geluidsdemping en de look van de koptelefoon. Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te zoeken welke van deze specificaties jij het belangrijkst vindt. Hierdoor kun jij makkelijker noise cancelling headphones vergelijken en makkelijker een keuze maken.
Bij koptelefoons onderscheiden we twee soorten modellen: on-ear en over-ear. On-ear koptelefoons zijn vaak een stuk smaller dan over-ear koptelefoons. Ze rusten op je oor en de modellen zijn vaak lichter dan over-ear modellen.
Over-ear koptelefoons zijn op het gebied van geluiddemping vaak een stuk beter. Dit komt doordat de koptelefoons volledig over je oren zitten. Hierdoor wordt je oor volledig bedekt waardoor je het geluid van de koptelefoon beter hoort en het geluid van buitenaf beter dempt. Dit merk je ook in de prijs, want over-ear koptelefoons zijn vaak duurder dan on-ear koptelefoons.
Wat voor soort geluidsdemping wil je hebben?
De geluidsdemping bij een koptelefoon zorgt ervoor dat jij het omgevingsgeluid niet tot nauwelijks hoort. Dit zorgt ervoor dat je kunt genieten van de optimale geluidservaring tijdens het luisteren van bijvoorbeeld muziek en podcasts. Er zijn 2 soorten geluidsdemping bij koptelefoons. Je hebt passieve geluidsdemping en actieve geluiddemping.
Passieve geluidsdemping is, zoals de naam het al zegt, een passieve manier om het geluid te dempen. Hierbij wordt het omgevingsgeluid verminderd wanneer je de koptelefoon opzet. Doordat je oren (deels) worden bedekt, kunnen geluidsgolven moeilijker de oren betreden. Hierdoor ontstaat er een geluidsdemping.
Actieve geluidsdemping zorgt ervoor dat wederom het omgevingsgeluid wordt gedempt, echter is dit een stuk geavanceerder dan bij passieve geluidsdemping. Bij actieve geluidsdemping wordt er namelijk gebruik gemaakt van tegengeluid ook wel antigeluid genoemd. Antigeluid is precies het tegenovergestelde geluid van het geluid dat je omgeving produceert. Het omgevingsgeluid wordt opgevangen met een microfoon en wordt verdraaid. Dit antigeluid hoor je op je koptelefoon en hierdoor wordt je omgevingsgeluid gedempt. Op deze manier kun je profiteren van de ultieme noise cancelling ervaring.
Het bericht Houd hier rekening mee bij de aanschaf van noise cancelling headphones verscheen eerst op Beleef.nl.